Az idén is keressük a város kenyerét

Az idén is keressük a város kenyerét

Tatabánya kenyere

Szent István-napi kenyérverseny

Az augusztus 20-i ünnepkörhöz kapcsolódva – immár hagyományosan – az idén is kenyérsütő versenyt hirdet
A Vértes Agorája és Tatabánya Megyei Jogú Város
a Tatabánya kenyere cím elnyeréséért. 
A felhívás otthon sütőkhöz és amatőr pékekhez szól, nevezni két kategóriában lehet, egyénileg vagy maximum 3 fős csapatban.

A verseny időpontja:
2024. augusztus 20.

A kenyerek leadása:
10:00-15:00 között a verseny helyszínén, a Csónakázó-tónál
Az eredményhirdetésre és a díjátadóra – várhatóan – 17:00 órakor kerül sor.

 

A verseny menete:

A termékeket mindenki saját maga készíti el, otthoni körülmények között. A zsűrizéshez a kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet, a nevezőknek a verseny helyszínén 2 db, azonos sütésből származó, készre kisütött kenyeret kell leadniuk. Az egyiket a zsűrizéshez vágjuk fel, a másikat kiállítjuk, és az eredményhirdetés után kóstolásra kínáljuk.

A sétáló süteményből 6 db, azonos sütésből származó terméket várunk.

A jelentkezéshez, és a versenyre nevezett kenyerekhez mellékelni kell az alábbi jelentkezési lapot és termékleírást:

Terméklap – Tatabánya kenyere 2024

Jelentkezési lap – Tatabánya kenyere 2024

Nevezés: legkésőbb augusztus 18-ig, online vagy A Vértes Agorája információs pultjánál.

A jelentkezők száma limitált.

A termékeket független szakmai zsűri bírálja el. A legtöbb pontot kapott versenyző kenyere elnyeri a Tatabánya kenyere címet, emellett a zsűri kategóriánként további egy nyertest hirdet. A versenyzők saját pontszámaikat az eredményhirdetést követően ismerhetik meg, és kérhetik a zsűri véleményét.

A zsűri tagjai:

Pintér Zsuzsanna (tavalyi hagyományos kenyér kategória győztese), Tóth Krisztina (Pöttöm Pékség),
A győztest (vagy győztes csapatot) díszoklevéllel és értékes díjakkal jutalmazzuk.

1. kategória: Szent István-napi (hagyományos) kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

A tészta döntő részben gabonaőrleményekből készüljön, hagyományos, kovászos technológiával, élesztő nélkül, legalább kétféle liszt felhasználásával, kizárólag magyar alapanyagokból, természetes összetevőkből, célkeverékek, adalékanyagok nélkül.

Az elbírálás szempontjai:
– érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz
– eltarthatóság, frissesség megőrzése

2. kategória: Innovatív kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

Innováció, újdonság jelenjen meg a termékben. A kenyér kizárólag magyar alapanyagokból, természetes összetevőkből készüljön, célkeverékek, adalékanyagok felhasználása nélkül.

Az elbírálás szempontjai:
– érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz, harmónia
– eltarthatóság, frissesség megőrzése
– innovatív jelleg – mennyiben jelent újdonságot a termék?

3. kategória: SÓS sétáló sütemény

Termékkel szembeni elvárás:

Kelt tésztából készült, kreatív, dekoratív megjelenésű, sós ízvilágú, könnyen szállítható és fogyasztható legyen. Előállításához, töltéséhez engedélyezett: tejtermék, magok, fűszerek (zöldfűszerek, aszalványok, pirított hagyma).

A termék súlyegysége 80-120 g  

Az elbírálás szempontjai:
– érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés
– megfelelő tésztaszerkezet, illat, ízharmónia
– fontos szempont, hogy séta közben is fogyasztható legyen   

Mindhárom kategória esetében:

A minőségi és fogyaszthatósági szempontok mellett a zsűri kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre.

További információ és jelentkezés:
Bács Judit | +36 70 658 7615 | bacs.judit@avertesagoraja.hu