Az idén is keressük a város kenyerét
Tatabánya kenyere
Szent István-napi kenyérverseny
Az augusztus 20-i ünnepkörhöz kapcsolódva – immár hagyományosan – az idén is kenyérsütő versenyt hirdet
A Vértes Agorája és Tatabánya Megyei Jogú Város
a Tatabánya kenyere cím elnyeréséért.
A felhívás otthon sütőkhöz és amatőr pékekhez szól, nevezni két kategóriában lehet, egyénileg vagy maximum 3 fős csapatban.
A verseny időpontja:
2024. augusztus 20.
A kenyerek leadása:
10:00-15:00 között a verseny helyszínén, a Csónakázó-tónál
Az eredményhirdetésre és a díjátadóra – várhatóan – 17:00 órakor kerül sor.
A verseny menete:
A termékeket mindenki saját maga készíti el, otthoni körülmények között. A zsűrizéshez a kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet, a nevezőknek a verseny helyszínén 2 db, azonos sütésből származó, készre kisütött kenyeret kell leadniuk. Az egyiket a zsűrizéshez vágjuk fel, a másikat kiállítjuk, és az eredményhirdetés után kóstolásra kínáljuk.
A sétáló süteményből 6 db, azonos sütésből származó terméket várunk.
A jelentkezéshez, és a versenyre nevezett kenyerekhez mellékelni kell az alábbi jelentkezési lapot és termékleírást:
Terméklap – Tatabánya kenyere 2024
Jelentkezési lap – Tatabánya kenyere 2024
Nevezés: legkésőbb augusztus 18-ig, online vagy A Vértes Agorája információs pultjánál.
A jelentkezők száma limitált.
A termékeket független szakmai zsűri bírálja el. A legtöbb pontot kapott versenyző kenyere elnyeri a Tatabánya kenyere címet, emellett a zsűri kategóriánként további egy nyertest hirdet. A versenyzők saját pontszámaikat az eredményhirdetést követően ismerhetik meg, és kérhetik a zsűri véleményét.
A zsűri tagjai:
Pintér Zsuzsanna (tavalyi hagyományos kenyér kategória győztese), Tóth Krisztina (Pöttöm Pékség),
A győztest (vagy győztes csapatot) díszoklevéllel és értékes díjakkal jutalmazzuk.
1. kategória: Szent István-napi (hagyományos) kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
A tészta döntő részben gabonaőrleményekből készüljön, hagyományos, kovászos technológiával, élesztő nélkül, legalább kétféle liszt felhasználásával, kizárólag magyar alapanyagokból, természetes összetevőkből, célkeverékek, adalékanyagok nélkül.
Az elbírálás szempontjai:
– érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz
– eltarthatóság, frissesség megőrzése
2. kategória: Innovatív kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
Innováció, újdonság jelenjen meg a termékben. A kenyér kizárólag magyar alapanyagokból, természetes összetevőkből készüljön, célkeverékek, adalékanyagok felhasználása nélkül.
Az elbírálás szempontjai:
– érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz, harmónia
– eltarthatóság, frissesség megőrzése
– innovatív jelleg – mennyiben jelent újdonságot a termék?
3. kategória: SÓS sétáló sütemény
Termékkel szembeni elvárás:
Kelt tésztából készült, kreatív, dekoratív megjelenésű, sós ízvilágú, könnyen szállítható és fogyasztható legyen. Előállításához, töltéséhez engedélyezett: tejtermék, magok, fűszerek (zöldfűszerek, aszalványok, pirított hagyma).
A termék súlyegysége 80-120 g
Az elbírálás szempontjai:
– érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés
– megfelelő tésztaszerkezet, illat, ízharmónia
– fontos szempont, hogy séta közben is fogyasztható legyen
Mindhárom kategória esetében:
A minőségi és fogyaszthatósági szempontok mellett a zsűri kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre.
További információ és jelentkezés:
Bács Judit | +36 70 658 7615 | bacs.judit@avertesagoraja.hu